cena/price: 26eur
kontakt

Avtorja/Authors: Damijan Kracina & Vladimir Leben.
Video/Video (DVD): Damijan Kracina & Vladimir Leben.
Urednika/Editors: Tevž Logar, Tea Hvala.
Uvodnik/Introduction: Tevž Logar.
Poezija/Poetry: Jani Pirnat.
Ostala besedila/Other texts: Aleksander Bassin, Aurora Fonda, Tea Hvala,
Majda Božeglav Japelj, Željko Jerman, Jadranka Ljubičič, Simona Vidmar.
Fotografije/Photos: Boris Cvjetanović, Dejan Habicht & Matija Pavlovec,
Damijan Kracina, Robert Ograjenšek, Pete Moss.
Jezikovni pregled/Slovene copy editor: Inge Pangos.
Prevodi poezije/Poetry translation: Gorjup Draveljski.
Prevodi besedil/Texts translation:
Borut Cajnko. Prevod besedila Simone Vidmar/Simona Vidmar text translation: Tea Hvala, Yuri Barron. Prevod besedila Željka Jermana/Željko Jerman text translation: Ivana Bago.
Oblikovanje/Design: Novi kolektivizem.
Izdajatelji/Published by: Strip Core/Forum Ljubljana, Zavod O, Galerija Alkatraz, Damijan Kracina & Vladimir Leben.
Tisk/Printed by: Studio Print, Ljubljana.
Naklada/Print run: 1000.
September 2007

(c) 2007, avtorji/authors

Projekt Galapagos sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in MOL - Oddelek za kulturo.
Project supported by: Ministry of Culture of the Republic of Slovenia and Cultural Department of the City of Ljubljana.

Galapagos, LAND(E)SCAPE, Kunstlerhaus Graz, foto: Pete Moss

Miha Colner, Radio Študent / Fine umetnosti, 22.01.2008
Vodnik po Galapagosu... >>>

O Galapagosu
Otok Galapagos je bil sredi prejšnjega stoletja proglašen za naravno dediščino oz. umetnostni park zaradi nevarnosti izumrtja devetdestih odstotkov primarnih živalskih in rastlinskih vrst – in umetnosti. Ker domorodno živalstvo nima naravnih sovražnikov, je neustrašno, obiskovalci pa se lahko sprehajajo le nekaj korakov stran od številnih vrst.
V želji, da bi se vpliv obiskovalcev na krhko ekologijo in umetnost otočja zmanjšal, so oblasti odredile poseben pravilnik in izobrazile specializirane vodiče, ki s svojo prisotnostjo skrbijo za njegovo spoštovanje.
Čudovita fantazija o sožitju živalskih vrst s človeško je v umetnosti spet mogoča in edinstvena. Preden se podate v raznovrstno lepoto in nevarnosti otočja Galapagos, vam z vodnikom po Galapagosu ponujamo nadvse avtentičen vpogled v tamkajšnje razbohoteno življenje in tako zagotavljamo, da bo vaša "galapaška" izkušnja nepozabna.

Projekta Galapagos in Animal Tour prepletata umetniška dela Damijana Kracine in Vladimirja Lebna, ki se navdušujeta in črpata svoje ustvarjalno početje iz prirodoslovnih ved, predvsem iz biologije in genetike. Njuna celostna galerijska postavitev prikazuje različne primere flore in favne sedanjosti, preteklosti in prihodnosti ter nas nenasilno in humorno ozavešča o ogroženosti biološke raznovrstnosti tega sveta.

GALAPAGOS Vodnik / Guide
V knjiga Galapagos so zbrani kritiški in prozni zapisi, poezija in vizualno gradivo, ki je nastajalo med letoma 2004 in 2007. Vodnik po Glapagosu poleg bogatega vizualnega gradiva vsebuje DVD z glasbenim videom. K ustvarjanju knjige smo povabili vse, ki so bili na tak ali drugačen način vpleteni v projekt. Strokovna besedila za knjigo so prispevali Aleksander Bassin, Aurora Fonda, Tea Hvala, Majda Božeglav Japelj, Željko Jerman, Jadranka Ljubičič, Tevž Logar in Simona Vidmar. Pesmi je prispeval Jani Pirnat, fotografije pa Boris Cvjetanović, Dejan Habicht & Matija Pavlovec, Damijan Kracina, Robert Ograjenšek in Pete Moss.

Vodnik Galapagos so izdali: Strip Core / Forum Ljubljana, Zavod O, Galerija Alkatraz in Damijan Kracina & Vladimir Leben, uredila pa Tevž Logar in Tea Hvala.
Besedila so prevedli Borut Cajnko, Gorjup Draveljski (poezija), Ivana Bago,
Tea Hvala in Yuri Barron, jezikovni pregled je delo Inge Pangos,
oblikovanje pa produkt Novega kolektivizma.

GALAPAGOS Zaključni intermedijski dogodek
Knjiga Galapagos zaključuje umetniška projekta Galapagos in Animal Tour avtorjev Damijana Kracine in Vladimirja Lebna. Predstavitev bo z recitalom poezije Janija Pirnata popestril Gregor Gruden, prav tako pa si bo moč ogledati tudi videe, nastale tekom projektov, in posebno poročanje iz Cankarjevega doma. Sledila bo predstavitev sočasno izdane kratke zgodbe Izvajanje velikega blatarja pisateljice Tee Hvala, ki je sodelovala tudi pri nastajanju vodnika po Galapagosu. V ponedeljek, 17. septembra, ob 20.00 na vrtu Galerije Škuc. Performans sledi ob 21.00.

 

Cyangooro
Veliki blatar, foto Kracina
Zemljevid, foto: Robert Ograjenšek


CV GALAPAGOS

 


AVTORJA:

Damijan Kracina
rojen leta 1970 v Kobaridu. Študiral je kiparstvo in video na ljubljanski akademiji. Bil je ustanovni član skupine Provokart, med letoma 1997 in 2000 pa tudi umetniški vodja mednarodnega projekta Artileria Kluže pri Bovcu. Bil je sodelavec in voditelj spletnih projektov Zavoda SCCA-Ljubljana. V letu 2004 je bil dobitnik delovne štipendije Ministrstva za kulturo RS. Je soustanovitelj in član Društva za domače raziskave. Deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec.
Njegova biografijo vključuje dolg seznam samostojnih razstav, projektov in sodelovanj na mednarodnem prizorišču - vse od bližnjih Gradca, Reke in Benetk pa do oddaljenih krajev kot so Talin (Estonija), Santa Fe (Nova Mehika), Quebec (Kanada) ali Tasmanija.

Sodeloval je na pomembnih mednarodnih razstavah, denimo For Your Eyes Only, Varšava (1996); Interstanding 2, Talin (1997); Art from a Rucksack, Limerick & Belfast, SiQ 1999, Dunaj, Without the Wall, Sankt Peterbourg (1999); U3 - Trienale Slovenske umetnosti, Moderna Galerija, Ljubljana, KunstraumMitteleuropa, Dunaj (2000); Central, Köln (2001); Escape From Alkatraz, New York (2002); Slovenische Videokunst 1969-2003, Dunaj; Far away, Eskilstuna (2003); Extended Views, Maastricht, Dotik: Videospotting, Videm (2004).

Bil je gostujoči umetnik v nekaterih pomembnih rezidenčnih programih: Werkstadt Graz, Gradec (1998), štipendija MZK RS za trimesečno bivanje v ateljeju v New Yorku (2000). Tamarid Institute Albuquerque, Nova Mehika (2002), Santa Fe Art Institute, Santa Fe, Nova Mehika (2004) in je s predstavitvijo svojega avtorskega dela sodeloval na mednarodnih simpozijih, konferencah in festivalih, med drugim Conections, Tamarind Institute, Albuquerque, Nova Mehika (2002), Becomings, Sorbona, Paris (2002), Re-Connections, Santa Fe Art Institute, Nova Mehika (2004), Sunek, MGLC, Ljubljana (2004) in European Media Art Festival, Osnabrück (2005).

Med njegove najpomembnejše projekte gotovo sodijo Kracina TV (Galerija Kapelica, Ljubljana, 1995), ZOO (Galerija Škuc, Ljubljana, 1997), Animalis (Grad Podsreda, 1997), Proteus Font (spletni projekt, 2003), Galapagos (skupaj z Vladimirjem Lebnom, Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2004).

Več na spletnem naslovu: www.kracina.com


Vladimir Leben

rojen leta 1971 v Sevnici. Obiskoval je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in nadaljeval študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Razstavlja od leta 1991. Predstavil se je s štirimi samostojnimi razstavami in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Leta 2001 je postal aktivni član premodernega gibanja. Septembra istega leta se skupina prvič javno predstavi v Galeriji Alkatraz, leta 2004 pa odpre svoja vrata Muzej premoderne umetnosti.
Od leta 2003 sodeluje kot asistent režije in animator pri ustvarjanju nove animirane serije Bizgeci. Film je bil leta 2003 predstavljen na filmskem festivalu Novi kadri v Celju, leta 2004 pa na filmskem festivalu Kinder Fest v Berlinu.

Njegovo biografijo vključuje dolg seznam samostojnih razstav, projektov in sodelovanj na mednarodnem prizorišču - vse od bližnje Reke, Trsta in Dunaja do Sao Paula. Sodeloval je na pomembnih mednarodnih razstavah, denimo XXV Bienal de Sao Paulo, Iconografias Metropolitanas (2004), Artisti giovani per la pace, Arci Nova, Trst (1993), Mediteranski bienale mladih, Reka(1993).

Med njegove najpomembnejše projekte gotovo sodijo Konec kontradikcij, disakordov in konfliktov (Galerija Marinč, Kostanjevica, 1994), Metelkova mesto (Galerija Alkatraz, Ljubljana, 1998) Nogofest, slikarski nogometni spektakel (KUD France Prešeren, Ljubljana, 1998), Otvoritev Muzeja premoderne umetnosti (Spodnji Hotič pri Litiji, 2004) in Galapagos (skupaj z Damijanom Kracino, Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2004).

Več na spletnem naslovu: www.premoderno.com/leben