Damijan Kracina
RETROSPEKTIVA SOČI
Postavitev v Galeriji
Rika Debenjaka Kanal ob Soči
POGLEDI NA DOLINO REKE SOČE -
DRUGAČNE PERSPEKTIVE

Kdaj: pet, 17.11. do 6.12.2006
Kje: Galerija Rika Debenjaka
Kanal ob Soči


Skupinska razstava.
Razstavljajo: Ana Grobler, Boštjan Kavčič, Damijan Kracina, Damjan Leban, Matic Leban, Romildo Kumar.
Kustosinja razstave je Monika Ivančič.

več...

Damijan Kracina
Retrospektiva Soči

POGLEDI NA DOLINO REKE SOČE - DRUGAČNE PERSPEKTIVE

Kdaj: pet, 17.11. ob 18.30 do sre, 6.12.
Kje: Galerija Rika Debenjaka Kanal ob Soči
Skupinska razstava.
Kustosinja: Monika Ivančič.
Razstavljajo: Ana Grobler, Boštjan Kavčič, Damijan Kracina, Damjan Leban, Matic Leban, Romildo Kumar.

Prosvetno društvo Soča, Galerija Rika Debenjaka Kanal v sodelovanju z Občino Bovec, napoveduje skupinsko umetniško razstavo, ki si za tematsko izhodišče postavlja dolino reke Soče.

Posočje s svojim značilnim krajevnim duhom nehote zaznamuje vsakega, ki v teh krajih prebiva ali jih zgolj obišče. Tako sta reka in značilna obsoška pokrajina vselej navdihovali umetniške duše, ki so ju opevali, slikali, poustvarjali njune zvoke ali pripovedovali o njunih prebivalcih v knjigah in filmih. Pokrajina in njena zgodovina sta pritegnili številne znanstvenike in ljubiteljske raziskovalce, ki so odkrivali preteklost pokrajine, njene številne geološke posebnosti, jezikovno raznolikost, njeno naravno bogastvo ter njeno kulturo in tradicijo. Prav zato je na reko, na pokrajino in na življenje ob njej neskončno različnih pogledov. Razstava Pogledi na dolino reke Soče želi prikazati zbir različnih perspektiv, ki ilustrirajo prav to drugačnost.

Predstavljeni avtorji in avtorica so dejavni na različnih področjih - od slikarstva in kiparstva do videa, spletne umetnosti, oblikovanja, pa tudi glasbe. Pestrost različnih medijev želi poudariti različne perspektive, različne ustvarjalne izraze. Hkrati želi na ta način odpirati obzorja razstavnih prostorov, ki so prepogosto še preveč mačehovski do sodobnejših likovnih pristopov.

Razstavljena dela so tudi vsebinsko močno raznolika - od intimnih izpovedi, osebnih in fantazijskih pripovedi ter izrazito slikarskih barvnih študij do okoljsko in družbeno angažiranih likovnih projektov, konkretne vizualne komunikacije ter z informacijsko tehnologijo podprte geografske fotografije.

Razstava tako ponuja nekakšen zemljevid mlade ustvarjalnosti. Ta se napaja iz vrelcev reke ali išče navdih v višinah gora, ki jo obdajajo, se obrača k zgodovini, ki hrani njeno identiteto, in k vsakdanjemu življenju na njenih bregovih ali se zazira vase in išče vprašanja in odgovore o univerzalni povezanosti človeka in narave.

Vljudno vas vabimo na premierno odprtje razstave v petek, 17. 11. 2006 ob 18.30h, v Galerijo Rika Debenjaka Kanal. V Kulturnem domu v Bovcu bo razstava predstavljena 15. 12. 2006.

Monika Ivančič

http://www.napovednik.com/index.php/id/54177